Herzlichen Glückwunsch an alle Teilnehmer!
 
You need to register on our site to use the Forum.
 
Kommentare:
Laben
  cyr45 2023.09.02.  21:48:05  
Ma is Délegyházán úsztam, szuper időjárás, és kb. 23 fokos víz volt.:-)
Remélem, hogy azért nem utoljára, idén!

Látom, itt nagyjából le is állt a beszélgetés, legutóbb
(két hete) is csak én írtam...

Jó úszást mindenkinek, a még valameddig lehetséges nyilt vízi,
és az utána következő uszodai időszakra egyaránt!:-))

És amíg lehetséges itt, amikor pedig már itt nem, akkor az alábbi helyen:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9221016

Sziasztok, és viszlát!:-))

  cyr45 2023.08.21.  14:00:53  
Tegnap kicsit belefeledkeztünk az úszkálásba Délegyházán, úgy, hogy csak kora este indultunk hazafelé.
Hiba volt, de most már mindegy.:-(

A Soroksári úton befelé, a Csepeli átjáróig teljesen jól lehetett haladni.
Onnan viszont a BAH csomópontig eljutni egy rémálom volt!:-((
Nem tudom, mennyi időbe telt, mert nem mértem, de végig hol álltunk, hol araszoltunk.
A Petőfi híd már zsúfolva volt a tüzijátékot váró tömeggel, akik közül sokan 
a szalagkorláton ültek, a frászt hozva ránk, hogy mikor esnek hanyatt, a kocsi elé!
Mások pedig gond nélkül, a 2-2 sáv+villamossineken keresztül sétálgattak,
a híd két járdája kozött, hogy hol találnak jobb helyet maguknak!:-((
Mondjuk, az autóktól megtehették, mindkét irány csak csigatempóban ment, vagy állt.
De a villamosok középen, azok repesztettek rendesen, ott lehetett volna gond!
Szerencsére nem volt, legalább is addig (~20h45') amíg én átmentem ott...:-)


  Blicca55 2023.08.14.  21:00:45  
Ezt nem tudom, július 10.-én volt,.Gyakori, ahogy emlékszem 100-200m. De csak saccolom.
  mati 2023.08.14.  19:11:14  
Blicca!
Az egyenes, amiben váltogattad a gyorst és a mellt, ott milyen gyakori volt a váltás?
  Blicca55 2023.08.14.  15:04:21  
mati Nyáron Bogláron, a párttal párhuzamosan úsztam. Ha a swim2-vel (vagy más ilyesmi órával) gyorban úszod át, akkor tudni fogod a távot és az időt is.
  mati 2023.08.14.  13:31:59  
Blicca! Ez az úszás hol volt?
Cyr! Jók a Q&Q órák, nekem is volt olyan régebben. Egy ideje Timex van. Részidőt, köridőt mér, a mérést tudom szüneteltetni pl. szemüvegigazitáskor, stb amit nem használok. De már kiváncsi vagyok úszás közbeni és éjszakai pulzusomra, meg az útvonalakra amit Blicca is feltett. Számolni tudom a hosszakat, de néha azért eltévesztem.
  mati 2023.08.14.  13:27:22  
Többek közt arra vagyok kíváncsi, hogy gyorsban mennyivel több utat teszek meg egy BÁ-n mint mellben. Ha jól gondolom akkor ezt sosem fogom megtudni. Annyira nem életbevágó, főleg akkor ha valaki esetleg meg tudja mondani, hogy az 5200 m tényleg annyi-e.
  Blicca55 2023.08.14.  10:11:52  
Vízben-K_Úszó köszönöm  a gratulációt. 
  Blicca55 2023.08.14.  10:05:32  
A sárkánymenekültes oldalra föltettem az alább leírt útvonalat.

hibajav.: *különbség
               *kerülgettem
  Blicca55 2023.08.14.  08:16:27  
A Blaton- átúszáson rajzolt térkép hülyeség lett, de ezen nem csodálkoztam. Az idő megvolt.
  Blicca55 2023.08.14.  08:08:05  
Időt természetesen akkor is mér, ha mellben úszol. Ami nagy kűnbség, hogy gyorsúszásban az útvonalat is pontosan követi és láthatod mennyire tértél el az egyenestől. Kipróbáltam milyen az útvonal rajza ha gyorsban úszom vagy váltogatom a mellúszást a gyorssal. Az elsőnél sok a cikkcakk - kerűlgettem a vizibicikliket, strandolókat visszafelé szinte egyenes, a gyorsban úszott szakaszokat egyenes vonallal köti össze.
2020-óta használom , amire nekem kell arra pont jó. "Futni" és "bringázni" is viszem de ezeket nem véletlenül tettem idézőjelbe.
  vau 2023.08.14.  00:13:12  
Mati,

Szerintem a kérdésedre a választ Blicca tudná a leghitelesebben megadni, mivel ő rengeteget úszott már mellben swim2-vel versenyeken.

Alapvetően mellben nem mér értelmesen. De semmilyen GPS-es óra sem, egyszerűen a GPS jel túl hamar elvész a vízben. A Swim2 ill. a Garmin bármelyik modern mérésű órája ha jelet veszt, kartempóból saccol távolságot, ezért a távolságmérése elmászik, még akkor is, ha időnként megállsz és jelet adsz neki. A régi algoritmus nem figyelte a karcsapásokat, ezért toleránsabb volt az ilyenekre, de mellben az FR910XT-t sem teszteltem. 
  cyr45 2023.08.13.  22:13:29  
Bár nekem soha nem volt ilyen sokat tudó órám, de azt én is olvastam már korábban, hogy mellúszást nem hajlandó egyik sem mérni, mert szükségük van arra a karmozgásra, ami csak gyorsban, vagy háton adott.
A pillét nem tudom, tudja e mérni vajon?...
De -gondolom- egy egyszerű stopper funkció azért csak van rajta?
Amivel lehet (közönséges módon) mérni az időt mellen.

Nekem csak egy egyszerű, vízálló Q&Q órám van, ősidők óta.
De aránylag pontos, mert fél évenként (óraállításkor) 1-2 percet szokott sietni.
3-4 évenként kell benne elemet cserélni, semmi más törődést nem igényel!
Anak idején (jó régen) talán kétezer Ft. volt az ára...:-))


  mati 2023.08.13.  15:35:34  
Kilfish és Vau!
Közben keresgéltem és megtaláltam a választ, tényleg nem mér. Ez nem túl jó hír, de túlélhető.
  mati 2023.08.13.  15:08:09  
Kilfish és Vau!
Az indexen Jakó 456 azt írta, hogy egyik óra sem mér nyílt vízben mellúszás esetén, tehát hogy mérjen időnk ki kell emelni a kezet a vízből. Ez igaz? Ha gen akkor kb milyen gyakran kell kiemelni?
Általában gyorsban úszok, de pl. a két Balato-átúszás közül a másodikat mellben szoktam megtenni, illetve a Tiszai Challengen is mellben úsztam, hogy lássam közben a körnéket.
  Vízben_K-Úszó 2023.08.13.  10:50:37  
Már van is fent videó a Tisza-tó átúszásról. Látható benne a pályakialakítás, a rajtoló csoportok, meg szép drónos légifelvételek:

https://www.youtube.com/watch?v=KNLBNitwVck
  Vízben_K-Úszó 2023.08.13.  10:46:40  
Sziasztok,

tegnap voltam a Tiszta-tó átúszáson, amiről írnék egy ,,rövid” beszámolót.

De mindenekelőtt gratulálok Blicca55-nek aki itt kategóriagyőztes lett! :)

A Tisza-tó átúszás 3600 méter volt Abádszalókról indulva a túlpart felé, de kb 150-200 méterre a parttól egy fordítóhajónál kellett megfordulni, és visszaúszni a rajthoz, am így már a cél volt. A pályán középen álltak hajók, melyek két oldalán voltak bóják elhelyezve, tehát mindig a bóják és hajók között kellett úszni. A Balaton-átúszáshoz képest elég ritkásan voltak elhelyezve több száz méterenként, de nagyon könnyen követhető volt az úszófolyosó, bőven elég volt ez így szerintem.

Ismét sikerült baráti társasággal menni, melyből az anyuka úszott velem, aki a Balaton-átúszáson a féltávot úszta. Ő azért kicsit aggódott a távolság miatt, így felajánlottam neki, hogy kísérem őt, úszok mellette.

Rajt előtt nem sok időnk maradt, így a bemelegítés csak pár laza átmozgató mozgás lett. Beálltunk a sorba, mert mondták, hogy 10 percenként indítanak 30 embert.

Nem értem, hogy miért csinálják így, mert az eredménylistából kiderült, hogy volt 322 induló. Tehát így volt, aki csak 11 órakor indult el…
Mi szerencsére a harmadik turusban tudtunk indulni, aminek azért is örültem, mert hosszú úszásra számítottam, és legalább nem sorban állással telik el még egy óra…

Csak így utólag az eredményeket nézve van egy elképzelésem, hogy miért csinálhatták így a rajtot, hogy minden egyes embernek aki, a harmincas turnusban bemehetett a rajtterületre, felírták a számát. majd ott még ezek után várni kellett, míg az EvoChip-es kolléga valamit csinált, és ő mondta hogy indulhatunk. És utána ment át mindenki a szőnyegen, ahogy a szervezők indítottak minket. Ekkor valaki már mondta a tömegből, hogy már megy az időnk, induljunk már
Ezekből a dolgokból, és az eredményeket nézve arra jutottam, hogy manuálisan aktiválták a csippeket egyenként mindenkinek az indulás előtt. Erre az eredményekben az Egyéni rajt ideje is bizonyíték lehet, mert ahogy néztem, akik egy turnusban indultak, mindenkinek másodpercre ugyanaz az indulási ideje. Pedig azért pár másodperces különbséggel haladtunk át a szőnyegen. Ezek alapján én csk erre tudok gondolni.
De ezt meg azért nem értem, mert pl a medencés úszónapokon nem kell ilyet csinálni.

Na mindegy, az idő nem is számított nekem, de még annyit hozzátennék, hogy az ő mért idejük kb másfél perccel több, mint amit én mértem magamnak nettóban.

Szóval elindultunk úszni a harmadik turnusban. Mondtam kedves barátomnak, hogy maradjunk hátul, és ússzon, ahogy neki kényelmes. Mondta, hogy nagyon lassan kezd, és kb 45-60 perc után lesz kicsit gyorsabb. Így hátul maradtunk utolsónak. Tényleg ,,lassan” úszott, végig fejkinttartós mellúszásban, de meglepően jó vízfekvése volt, és szép nyugodt hosszú kartempói. Mellette, illetve néha kicsit mögötte úsztam kutyauszásban, meg ahogy éppen kijött a dolog, néha egy-két gyorsúszásos kartempóval. Közben dícsértem, és nyugtattam, vagy egy két vicces szóval próbáltam buzdítani úszótársamat, akit nem akartam beszéltetni, ne fáradjon fölöslegesen. És meglepő módon pár embert le is előztünk. A víz hőmérséklete úszásra nagyon jó volt, semmi hullám nem volt, tökéletesen úszható volt. Viszont azért elég sokszor került hínár és egyéb növény az utunkba, de nem voltak igazán zavarók. Páran már a következő turnusból el is úsztak mellettünk.

De mi csak kényelmesen úsztunk, és el is érkeztünk a fordító hajóig, ahol be kellett mondanunk a rajtszámunkat a bíróknak. Mondták előre, hogy így kell, de meglepett, hogy így kell. Gondolom biztonsági okokból, hogy mindenki megvan-e, illetve, hogy nehogy csaljon valaki, hogy korábban fordul vissza.

Visszafelé úszva már érezhetően tényleg gyorsabb lett úszótársam, így már egész lassú, de gyorsúszszerű úszásra váltottam. Én nem is néztem előre, csak őt néztem mellettem, így az iránytartásra nem volt gondom J Egy hajónál megálltunk, ő ivott, és evett egy szőlőcukrot, majd folytattuk utunkat.

Majd 1:54 perces idővel meg is érkeztünk a célba, ahol áthaladtunk a csipszőnyegen, leadtuk a csipet, megkaptuk az érmet, és egyéb befutócsomag nem is volt. Nem mintha ezekért járnék az ilyen eseményekre, de egy kicsit azért meglepett. Még a nevezésért kaptunk egy karszalagot, amiért vizet lehetett kapni.

Ami a nyíltvízi úszás szépségét mutatja, hogy itt a tökéletesen úszható csendes vízen 1:54 –et úszott kedves barátom 3,6 km –es távon, míg a Balaton-átúszás féltávon a jó kis hullámos vízben 1:50 –et, ami pedig egy 1km –el rövidebb volt (vagy ki tudja, mennyi volt, mert azt is hallottam, hogy kb 3km volt az is.)
 
Utána maradtunk strandolni egész nap. Amikor csak gyerekekkel kellett játszani a vízben, én már eléggé fáztam, pedig az idő nagyon jó volt. Sikerült megint jól leégnem.

De bevallom őszintén, nekem a Tisza-tó annyira nem tetszett, mert viszonylag kicsi volt strand vízterülete, elég hamar mélyült, de ami a legjobban zavart, hogy még ezen a kis strandos vízben is sok volt a hínár, a szúrós súlyom, és elég köves volt sok helyen az alja.

Ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat, este hétig maradtunk. Összességében minden nagyon tetszett, a rajtoltatás folyamatát nem értem, de végülis, hogy a harmadik turnusban 9:28-kor el tudtunk indulni, nekünk még szerencsénk is volt, jól alakult. Igazából csak azért neveztem, mert megint tudtunk egy baráti strandolós-úszós napot tartani. Ha jövőre is így meg tudjuk oldani, akkor biztos megyek majd.

Mindenkinek további jó úszásokat kívánok!
  mati 2023.08.11.  12:18:52  
Kilfish és Vau!
Köszi a hasznos infókat.
  vau 2023.08.11.  09:54:06  
Annyit kiegészítenék az aksival kapcsolatban, hogy a mostani Garmin óráknak két kikapcsolási állapota van.

Az általánosan használt, a menüből kikapcsolás, ez igazából csak félig kapcsol ki, egyes funkciók aktívak maradnak, mint pl. az óra, egyes számlálók, stb. Gyakori használat esetén ezt a kikapcsolást érdemes használni. Én mivel normál órát használok a mindennapokban, úszás után hazaérve kikapcsolom a swim2-t menüből, és a következő úszás előtt kapcsolom csak be. Ez a mód kikapcsolva is észrevehetően fogyasztja az aksit, azaz kb. 1-2 hónapon belül teljesen lemerülhet.

A másik kikapcsolás a "soft reset", a szokásos be/kikapcsoló gomb (bal felső) kb. 10 másodpercig nyomva tartásával az óra teljesen kikapcsol. Ekkor minden funkció valóban leáll, azaz visszakapcsoláskor az órát (időt) szinkronizálni kell vagy a telefonnal vagy GPS-el, és elfelejti a heti úszásstatisztikát. Ezt a kikapcsolást akkor érdemes használni, ha hónapokig nem nyúlsz az órához, ilyenkor csak az aksi önkisülése fogyaszt. Ilyen kikapcsolt állapotban kapod meg, ha megveszed újonnan. Plusz software frissítés után is érdemes soft reset-elni, mert beragadhatnak funkciók, amik hirtelen erősebb fogyasztást vagy egyéb problémákat okozhatnak. Gyanítom hogy most már új frissítések erre az órára nem fognak kijönni, de egy frissen vásárolt óra nem biztos hogy a legújabb software-el érkezik. Napi használatban ez a kikapcsolási mód nem segít abban, hogy tovább bírja egy töltéssel az aksi.

Az általánosan használt Li-Ion aksik nem szeretik a mély kisütést, de a 100%-os feltöltést sem annyira. Én akkor szoktam tölteni, ha 20%-ot mutat a kijelző (csak 0-20-40-60-80-100% kijelzés van), ill. ha GPS is kell, akkor hamarabb töltöm.

Van nekem egy elfekvő, tartalék FR910XT-m, azt mostanában töltöttem újra, kb. 2 éve egyáltalán nem töltöttem, és látszólag még jól bírja az aksi. De sajnos ezeket az órákat úgy gyártották, hogy használd, ha a szekrényben van, előbb-utóbb az aksi tönkremegy.
  kilfish 2023.08.10.  17:06:14  
mati: volt egy Forerunner 210 órám, amit inkább csak tartalék órának használtam. Volt a szíjával is valami, amit nem lehetett lecserélni, mert egybe volt öntve az óraházzal. Lettek jobb óráim, ez meg csak a dobozban állt lemerülve. Nem tudom pontosan mennyit állt így, 1 vagy 2 évet, de egyszer elővettem és megpróbáltam feltölteni, nem sikerült, tönkrement az állásban. Szóval ha hosszabb ideig nem használnád, olyankor is töltsed fel azért időnként.
  mati 2023.08.10.  16:07:20  
Kilfish és Vau!
Még egy kérdés: Mi van akkor ha mondjuk fél évig nem használom az órát. Árt az aksinak ha annyi ideig le van merülve? Nem mintha azért venném hogy ne használjam, de azért kiváncsi vagyok rá.
Amúgy most 92.890-ért látom a legolcsóbb helyen.
  Blicca55 2023.08.10.  13:18:50  
vau - köszönöm :) volt benne kis mellúszás is főleg a végén, de a java gyorsban ment. Van amikor minden összeáll és az is egyszerűnek tűnik ami máskor nem megy. Bátrabb voltam mint a Balatonban nem csak a hullámzás miatt, hanem mert nem volt a közelemben senki. Nagyon jó volt így úszni.
  vau 2023.08.10.  11:35:08  
Blicca,

Ez 2:37.9/100m, Gratula, ez jó idő! A tempóból, a kommentedből, na meg az óra pontosságából gyanítom, hogy ez már végig gyorsban volt :)
  Blicca55 2023.08.09.  18:53:01  
Vasárnap voltam az orfűi tóátúszáson. Ez egy kis rendezvény az 1800 m távon 53-an voltunk , a körbeúszáson ( 4200m ) 45-en úsztak. Remek volt a víz , nem volt semmi cicoma, úsztunk egy jót. Persze ellátmányt is kaptunk, finomat és elegendőt.

Jó alkalom volt gyakorolni a tájékozódást nem is ment nagyon borzasztóan.
Az órám -swim2- 1819m-t mért 47:53. 
  kilfish 2023.08.08.  22:02:26  
vau: ​szerintem hasznos a rengeteg számú sport opció, mert mindegyiknél más-más képernyőket tudsz beállítani, amik a legfontosabbak éppen annál a sportnál. Igen, a pulzus, megtett táv és idő ott van szinte minden sportnál a legelső képernyőkőn (jó, nem jóga meg konditermes erősítő edzésre gondolok), de én pl. már futásoknál is más-más adatokat jeleníttetek meg attól függően, hogy síkon futok vagy terepen. Ha kifutok a Margit-szigetre és csinálok egy intervallos edzést, olyankor azt a képernyőt nézem leginkább, amin az előző kör részideje és az aktuális kör eddig megtett távja van. Szoktam még nézni a lépésfrekvenciámat, hogy minél inkább a 180 lépés/perc közelében maradjak, meg pulzuspánttal csekkolhatom a vertikális oszcillációmat is, erre is időnként oda kell figyeljek, hajlamos vagyok túl "pattogva" futni, ami meg nem jó a térdeknek, meg a hatékonyságból is elvesz. Amikor viszont terepen futok, olyankor kinn van választható képernyőként a megtett szintemelkedés (mivel már szar a barométer az órámon, és a szenzor megtisztítása sem segített, ezt már nem is nézem), ha feltöltök rá egy útvonalat, akkor a térkép, ami vezet engem, meg az útvonal szintmetszete, hogy lássam hol tartok és mikor jönnek erősebb emelkedők, lejtmenetek. És ez csak a futás 2 különböző sportprofillal. Evezésnél, supozásnál nyílván aki komolyabban tolja, annak az evezés fordulatszáma lehet fontos, és van még rengeteg sport, amiben meg nem is vagyok képben, de biztos megvannak rájuk is a speciális igények.
  cyr45 2023.08.08.  21:13:40  
Mert "előre megyünk, nem hátra!"

De csak az árak tekintetében!  Az Európa bajnok inflációnkkal.:-((

Az élelmiszer árakat, vagy az uszodai belépők árát nézve pedig,
ez az óra még csak nem is drágult sokat.
Mindössze 20 %-ot, ha jól számolom...


  Pollipudlipötty 2023.08.08.  18:42:46  
jól felment az ára, 2021-ben 75 000 HUF-ért vettem....
  Pollipudlipötty 2023.08.08.  18:41:33  
nekem is swim2-m van, 2 év alatt egyetlen egyszer szállt el az előre beírt edzés üzemmódban (90%-ban így használom, heti 3-4 alkalommal).
Amúgy én is nagyon szeretem, viszont kb fél éve elkezdtem futni és nekem nagyon hiányzik, hogy nem lehet rajta pulzus zónákat állítani, futás edzéstervet feltölteni rá, szóval keresem már az utódját.
  mati 2023.08.08.  17:13:29  
Kilfish és Vau!
Köszi az infókat Tényleg csak úszáshoz kell, úgyhogy maradok a Swim2-nél.
  vau 2023.08.08.  15:42:41  
Még egy kis kiegészítés.
- A 9XX széria szabadvizes képességei csak 945 és fölötte az újak, a korábbiak track-je szögletes és alap. A swim2-vel váltottak az új algoritmusra, és az akkori csúcsórák utólagosan megkapták a funkciót.
- A swim2-ben a "workout" funkció (edzéstervet írhatsz bele, amin a medencében végigvisz) állítólag rendszeresen lefagy, és a Garmin képtelen javítani. Gyanítom a hardware nem bír valamit, mert FR945-el meg állítólag nincs probléma. Én ezt a funkciót nem használom, nincs is bajom vele.
- Az FR945-ben a swimrun hibás, az úszást is a futás algoritmusával számolja.
- Swim2-vel én síelést, szörföt a "cardio" activity-vel mérek, GPS bekapcsolva. Lovagláshoz ugyan ez már nem jó, mert a ló lépéseit extra pulzusnak veszi, oda kell a futás activity. És persze utána átnevezem. Mondjuk én nem is értem a multisport órák végtelen számú sport opcióját, nagyrészt amúgy is kb. GPS track és pulzus amit tudnak mérni
12  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >>
Copyright © 2013 - Powered by: Sárkány Zrt.