Congratulations to all participants!
 
You need to register on our site to use the Forum.
 
Comments:
Refresh
  Cs.Pista 2021.10.13.  13:05:15  
Köszi Cyr megtaláltam a videókat a youtubeon. Mutatták az emléktáblákat is ott lent. P.
  cyr45 2021.10.12.  17:05:13  
A forrásbarlangban (belül) én soha nem jártam, csak a bejáratánál.
Nem is volt barlangi búvár vizsgám/papírom, az egy külön szakág!

A nálam profibb srácok mentek/mehettek be, ameddig (akkor) lehetett.
Mert akkor még nem volt kitisztítva, kiépítve a forrásbarlang, mint ma!
Csak segítő, kiszolgáló búvárként dolgoztam, így is volt feladat, elég.

Ma már akit érdekel, videón is megnézheti az ottani víz alatti világot.
És magát a forrásbarlangot is, minden fenn van a net-en!:-)

Akkoriban csak fotókat tudtunk készíteni, már,  akinek volt tokozott gépe.

  Cs.Pista 2021.10.12.  09:52:34  
Cyr mesélj még ilyen elképesztő történeteket (bár tudom, hogy nehéz újra átélni), hallatlan, hogy milyen tapasztalataid, élményeid vannak, de biztos, hogy nem mindegyik ilyen szomorú. Sajnos a búvárkodás extra veszélyes üzem (én még nem is próbálltam), és ott mindig közbe jöhet valami amihez szerencse és gondviselés kell, hogy túléld, pláne, ha ilyen extrém helyre kell menni. A barlangba műszaki, karbantartási okból kellett lemenni, vagy csak kutatási, felderítési célból? Milyenek az ottani körülmények: látás, fény, hőfok? stb..
  Cs.Pista 2021.10.12.  09:41:58  
Sziasztok, csak nem téli álomba szenderült az üzifal, vagy mindenki szaggatja a pályaelválasztó köteleket?wink
Hévíz utáni a kövi hétvégén (két hete) Kehida volt a cél az idei utsó strandolásra - immár októberben. Van ott egy gyógyvízzel töltött 25-ös medence (a normál medencét már leengedték) abban "lehetett" úszni. 31 fokos volt minimum. 3000-et úsztam benne (1500 teknőc 1500 tea) de nagyon kitikkadtam jobban mint Hévízen (melegebb volt mit a nagyatádi gyógyvizes ami 27-28 fokos). Nehéz volt a zavaros gyógyvízben a tájékozódás nem láttam a falat és nem is esett túl jól, annyira nem, hogy másnap nem is volt erőm felvenni megint a neoprént és bemenni a 16-17 fokos Balatonba. Hétközben semmi, de most hétvégén újra irány a Margitsziget Hajós-50es. Nagyon jó volt, hogy nem én voltam a "leggyorsabb" és volt aki húzzon magával...6000 volt az össztáv, minden rendelkezésre álló eszközt bevetettem. Nagyon inspiráló volt hogy kint a városban éppen a Budapest Maratont futották. Érdekesség, hogy teljesen véletlenül megláttam egy munkatársamat aki épp a Margithídra fordult rá a szigetről pest irányába, miután leszálltam a villamosról. Tudtam, hogy ott lesz a versenyen, beszélgettünk róla, és reggel gondoltam is rá és tessék micsoda véletlen... Mikor hétfőn gratuláltam a teljesítéshez (négy órán belül ment egy percet javított a tavalyi eredményén), "felajánlottam" neki a hat kilométert és ő megtisztelve "elfogadta" :-) Annyira profi a srác, hogy kerékpárral jött dolgozni és semmi sem látszott rajta, pláne nem az hogy tegnap futott egy maratont.
  cyr45 2021.09.28.  20:23:52  
Hévíz ügyben: nekem (még a '60-as években, fiatalon) volt alkalmam többször ott merülni, mint könnyűbúvárnak.
Jártam az "alján" a forrásbarlangnál is, amely közvetlenül a főépület vízbe levezető lépcsői utén meredeken, szinte függőlegesen leszakadó fal után következik. kb. a két régi (háromszög alakú) "pletykapad" által meghatározott egyenesnek a felénél helyezkedik el a "kráter" legmélyebb pontja.

Ez még jóval a tűzvész előtti időkben volt, de a régi főépület kontúrja az újáépítés után is változatlan maradt, csak bővítésekkel látták el. 
Tehát a legmélyebb rész, a forrásbarlanggal most is ott van!

Egyben hadd emlékezzek fiatalkori jó barátomra Bárdi Mikire, aki könnyűbúvárként ott, a forrásbarlangban vesztette életét, búvárbaleset következtében.:-((  Sajnos az évek során több sporttársunk is ott lelte halálát, a búvármunkák végzése során! Ha ott jártok, a gyógykórház oldalfalán megnézhetitek emléktáblájukat. Nyugodjanak békében!:-((
  vau 2021.09.28.  11:04:48  
Köszi, na pont ez a rész volt, amit sikeresen kihagytam.
  Cs.Pista 2021.09.28.  09:49:03  
Ja és bójával úsztam, a biztonság kedvéért, ha bármi baj lenne meg tudjak kapaszkodni benne, így azért pszichésen könnyeb volt az ismeretlen terep.
  Cs.Pista 2021.09.28.  09:39:52  
Sziasztok, kedves vau! Ezen a képen be tudod azonosítani a mély részt (a körkörös mélységjelző vonalak). (forrása: Wikipedia)
Az első átúszás és másfél körbeúszás amolyan felderítő jellegű óvatos haladás/szoktatás volt (44 perc) aztán már megvolt a hely és vízismertet lehetett haladni nem túlpörgetve a pulzust a meleg vízben. A vízhőfokot jelentősen befolyásolja a külső hőmérséklet és az adott évszak is. Volt ahol nekem is nyakig ért a vízszint (a széleken), de az alja borzaszó állagú, nem jó érzés belesüppedni, durván bizarr.
  vau 2021.09.27.  18:24:48  
Cs.Pista,

Bár a választ megadtad, de én tavasszal úsztam a Hévizi tóban, és akkor nyitvatartási időben, hétvégén szombaton is csak lézengtek az emberek a vízben. Minden további nélkül lehetett úszni, nem kellett embereket kerülgetni. Mondjuk engem a sok kapaszkodónak berakott betonoszlop és rudazat kifejezetten zavart, valószínűleg helyismeret hiánya miatt. Mivel én csak körben úsztam, nem sikerült megtalálnom a 38 méteres mély részt, de 2 métereset sem nagyon, inkább nyakig ért mindenhol.

Tünde,

Jó olvasni a beszámolóidat!
  Cs.Pista 2021.09.27.  16:04:39  
  Cs.Pista 2021.09.27.  15:57:03  
https://www.youtube.com/watch?v=FAlzvB382qc

A Hévizi tv felvétele Rasovszkyról nyitvatartási időn kívül edzett... a víz 31-33 fokos!
  Cs.Pista 2021.09.27.  13:45:43  
No és most röviden magamról, mert csuda egy hétvégém volt ám nekem is :-)
Minden sikerült ami pénteken még csak tervbe volt véve. Hévízre  mentünk a családdal/életemben először/ és úsztam a tóban is. Hasonló hő-élményben (kb. 3 éve húsvétkor) a nagyatádi gyógyfürdő kinti 24 méteres medencéjében volt részem, amit gyógyvízzel töltenek meg, és kb 27-28 fokos volt a vize: ott úsztam egyszer egy BÁ távot.

Itt a Hévízi tóban egy valódi mese/tündérvilág tárult fel előttem az úszószemüvegnek is köszönhetően: nyíló tavirózsák mellett úsztam, betonoszlopok között 2 métertől 38 méterig mindenféle vízmélység volt, kristálytiszta víz. Halak rákok csigák minden... és elképesztő színek és fények.
Rasovszky Kristóf is itt készült fel részben az olimpiára, hogy szokja a tokiói meleg vizet ami a versenyhelyszínen várta, bár ott a vízminőség csak abszolút értékben volt értelmezhető, pláne ehhez képest. Nem tudom, hogy hol és miként zajlott a felkészülés, mert nagyon sokan vannak a tóban eléggé kicsi a hely, mindenfelé úszkálnak. Érdekelt volna, de nem tudtam megkérdezni senkitől (nem voltak úszómesterek ott ahol mi táboroztunk). A tó kerülete kb. 900 méter, kétszer úsztam körbe, egyszer meg át. Illetve még úsztam két félkört is. A tiszta köridőm 22 perc volt. összesen kb. 80 percet úsztam.

És másnap jött a nagy próba: neoprén és dupla úszósapka a Balatonban. 17-18 fokos lehetett a víz vasárnap délelőtt és jó nagy hullámok és rendes szél fogadtak. De ez nem szegte kedvem. A neoprén ruhát nagyon precízen kell felvenni, hogy jó legyen benne a mozgás és tudjon dolgozni a kar. Nos ez nekem csak részben sikerült (rutin hiányában) és meg kellett állnom párszor. Az első vízbecsobbanás amikor átjárt a hideg „érdekes” volt, de aztán megszoktam. Senki és semmi nem volt a vízben nem is kellett figyelnem semmire csak a ritmusra, a technikára és néha az irányra, csak úsztam bele a vakvilágba hideg, dermedő arccal. Kb 3600 métert úsztam, ami elsőre elég is volt. Csak a nyakamnál dörzsölődött egy kicsit, de az jelezte, hogy ne emeljem ki túlságosan a fejem, szóval tudtam kompenzálni és nem lettem kopasznyakú J egyébként futó pólót is vettem alá, így nem volt a súrlódással gond. A végtagjaim se hűltek ki. Kíváncsi leszek, hogy hidegebb vízben milyen lesz majd… Azért sokat segített a nap a fekete anyagon keresztül, jól melegített no. Elsőre nagyon nagy élmény volt, de elfáradtam. Néha a ruha ellen kellett küzdenem, és nem tudtam annyi levegőt venni mint ruha nélkül, lefogta a tüdőmet – ami azért furcsa volt.
  Cs.Pista 2021.09.27.  11:31:12  
No és szívből  gratulálok a medencés úszóknak is és annak, hogy létre jöttek a találkozások. Engem sajnos az ilyen esmények nem vonzanak, de ez persze nem jelent semmit, régen 15-20 évvvel ezelőtt jó pár hasonlón részt vettem magam is, de már más idők járnak rám. Távolságtartásom mögött azért van egy  kis csodálattal vegyes irigység is :-)
  Cs.Pista 2021.09.27.  11:27:42  
Sziasztok, Szia Tünde!  Köszönöm szépen az élménybeszámolód azon kívül, hogy iszonyat jó olvani nagyon motiváló is, és olyan plasztikus mintha ott lettem volna.smiley Megnéztem a (link:) google-on is a helyet, csodaszép (ez is) tényleg. Modjuk a taljánoknál minden az. Nagyon szép az időeredményed kiváltképp egy "amatőrtől" és az is klassz hogy az ottani szokásokhoz és követleményekhez ilyen frappánsan és gördülékenyen tudsz alakalmazkodni és persze addig fejlődtél, hogy nem bontják a célkaput amikor beéérsz ez HATALMAS ott a helyed a mezőnyben nem vitás!!! Az meg hogy a második kört pőrén úsztad az mindenképpen tapsot és kalapemelést érdemel: ez már a "brutál" úszás kategória. Még jó hogy jégtáblák nem voltak! :-)
Szerintem az ember elsősorban önmagával és az órával versenyez (pláne, ha ilyen szép az idő) , a többi jön magától, az óra nem hazudik az biztos.

  Pecsvari Tunde 2021.09.27.  10:13:21  
Ja es meg a mezony szinvonalarol annyit, hogy 154-n indultunk el az 5km-n (tobb mint 190 befizette a nem alacsony nevezesit, szerintem a nem kellemes idojaras miatt hianyzott belole ilyen sok), es en a 2.02 idommel a 149-ik helyen vegeztem. Tehat a mezonyben csak 5 ember volt nalam kevesbe gyors, a nyertes fantasztikus 1.01 alatt nyomta le, az utolso ido 2.07. Itt a verseny, az verseny. En egyebkent pont ezert szeretek BA'-ra jarni, mert ott teljesen mas a hangulat.
  Pecsvari Tunde 2021.09.27.  10:06:10  

Sziasztok, en a tegnapi napon lezartam a nyiltvizi uszas szezonjat, es orulok hogy sikerult szeptember vegeig uszni. Voltam tegnap egy versenyen a Garda tavon, a Peschiera del Garda nevu helyen melynek kozepkori erodje Unesco vilagorokseg. Az 5 km-s tavra iratkoztam fel es ugy dontottem hogy ezt most szepen le is versenyzem, es ez iden eloszor volt igy (a tobbin inkabb oromuszasra mentem). Aztan ugy gondoltam, hogy nehogy mar egy UNESCO orokseg falain belul usszak, es amiatt nem lattam belole semmit mert mentem (ugye nyilvan a magam ritmusahoz kepest) ezerrel. Ugyhogy beiratkoztam az 1.800 meteres versenyre is, ami az 5 km-es utan indult 3 es fel oraval (tehat ugy szamoltam ki hogy lesz masfel oram pihire-atoltozesre). Gondoltam majd ott szepen nezelodok, meg kivezetem az izomlazat a hosszabb tav utan. 

Az 5 km reggel 8-kor startolt (ebbol ugye remelem nem csinalnak szokast, emiatt ott kellett aludni mindenkinek elozo este), az erod falain belul indult (elso 500 meter), majd kiment a “nyilt” toba, ott egyenesen elore 1.500 meter majd vissza ugyanannyi, es az utolso 1.500 meter ismet az erod falain belul, de mas palyan (csatornakon) mint indulaskor. A vegen ugyanoda ertel vissza ahonnan indultal, csak ellenkezo iranybol erkeztel a varfalhoz ahol egy olyan cel vart, mint a profiknak van, amit a vizben kell menet kozben tenyerrel erinteni. Ez azert volt igy mert a varfalbol korulmenyes kikapaszkodni, balesetveszelyes onnan gyorsan kirohanni, es azt akartak elkerulni hogy valaki a cel elott elessen, vagy hogy amiatt elozzon valaki mert a  sikos lepcsofok szeru varfalon jobban fut. Uszoversenyen uszasban nyerjel, ne kikapaszkodasban. Ugyanez indulaskor, vizbol indultunk, nem partrol, igy jo ez szerintem.

A viz 21 fokos volt, a levego 18 es nagyon borus volt indulaskor, esot igert az elorejelzes 10 oratol. A mezony 95%-a neoprenben indult, en is. Az elejen meg volt egy kis halvany napsutes is a felhok mogott, de az nem sokaig tartott. En az 5 km-t mindenkeppen 2 ora alatt szerettem volna csinalni, szepen kiszamoltam hogy mennyi legyen minden 500-as reszido. Bar en a rajtnal nem szoktam sietni (ilyen versenyeken itt nagyon profi a mezony, semmi ertelme ott konyokozni, ugyis mindenki gyorsabb, inkabb hagyom oket menni), de meg annak ellenere is nagyon meglepett hogy az elso 500-nal a 11.50’ helyett, amire palyaztam, 14’20 lett. Ennyire ugye keptelenseg elszamolni, egeszen biztosan voltam benne hogy a ritmuson csak kicsivel volt lassabb annal amit begyakoroltam (majd a vegen kiderul, miert volt igy). Az igaz hogy szenvedtem nagyon a neoprent is, egy eve nem volt rajtam es egyszeruen nem tudtam megtalalni a szokasos mozagasomat, a karcsapast, mert nem tudtam addig kinyujtani a karom amennyire szoktam. Na mindegy, nem filoztam, mentem tovabb. A kovetkezo 3 km-n ami nyilt, sima es semleges vizen volt, viszont szepen ala is mentem a celnak es 11’26 atlagot hoztam minden 500 meteren (2.17 100-on). Na mondom nagyon jo, behoztam a hatranyt, meglesz ez. Aztan jott 1.500 a csatornakban, es vegul mikor celba ertem, akkor lattam hogy 5.205 meter volt ez igazabol (tehat pont egy BA’!) es 2.02 lett a vege. A vegen kiderult hogy az elso 500 metert es az utolso 200 metert egy ellenkezo iranyba aramlo csatornan tettuk meg, amin sajnos visszafele nem jottunk, tehat az aramlat csak levett az idobol, hozza nem tett visszafele. Ez osszesen kabe 3-4 percbe kerult mindenkinek. Persze mindegy, de szep lett volna ha 1-es szammal kezdodik az a vegeredmeny, ha mar mindent beleadtam.

10 utan par percel mentem ki, ahogy kitettem a labam a szarazfoldre, elkezdett szakadni az eso. 11.30-kor volt programban hogy elinduljunk a kisebb uszason, ami teljes egeszeben az erod falai kozott van, nem megy ki a tora. Hat, az idojarasi korulmenyek olyanok voltak hogy ugye extra motivacio kellett hogy az ember 5 km utan megegyszer elinduljon, szakado esoben, hulo vizben, borus eggel a feje felett es hideg levegovel mikor kijossz. Na mindegy en nem csak elindultam, de ezen a ponton valami hozzam nem szokasos batorsaggal levettem a neoprent is, es csak siman textil furdoruhaban nyomtam vegig, meg egy jammert vettem fel (az a terdefeletti rovidnadrag). 7-n voltunk osszesen (300-bol) akik azon a ponton neopren nelkul bevallaltak, megtapsoltak mikor bementunk a vizbe, ami kozben mar erezhetoen hult az eso alatt ami akkor mar masfel oraja szakadt, es erzesem szerint akkor mar halvany 20 fok volt. De engem annyira idegesitett a neopren hogy ugy gondoltam oromuszasra nem vagyok hajlando felvenni, lesz ami lesz, legfeljebb a felenel kijovok. Az elejet elcsevegtem egy lannyal aki mellben uszik, en is melleztem az elso 500-n, de akkor mar annyira faztam hogy muszaj volt nekiindulni szepen gyorsban, es nem is annyira levezetes meg bameszkodas lett belole mint terveztem, hanem gyakorlatilag azt az 1.500-t is meg leversenyeztem a vegen a hideg miatt. A vegen ez is hosszabb volt mint amekkorara hirdettek, 2.050 meter.

Nagyon orulok hogy elmentem, es utolag plusz elmeny es tapasztalat hogy ilyen idojarasi korulmenyek kozott is kiprobaltam magam. Ma sokkal jobban vagyok mint vartam, kicsit erzem csak az izmokat, annak ellenere hogy a rovid tavot aztan gyorsabban usztam mint terveztem, szerintem az levezetesnek tenyleg sokat szamit, mindig kellene egy ilyet beiktatni.

Na szoval iden ennyi volt, innentol csak uszoda. Orulok hogy kozben ez a forum meg van, udv mindenkinek, szivene olvaslak titeket

  cyr45 2021.09.25.  19:01:32  
Sziasztok, "vizesek"!     Gratula nektek, jó, hogy nem mentem!:-))

Fél órája érkeztem haza, mi a Palatinuson voltunk.
Nem is akartam menni, de a Sárkányom nyüstölt, hogy ő napozni akar!
Mert ez az utolsó alkalom az idén, amikor még napozhat, mondta...

Többen voltak, mint hétköznapokon szoktak, de az úszómedencében nem.
Szóval, saját pályán békében le tudtam úszni a magam 2 km.-ét.:-)

A szélső pályán ugyan ugráltak, játszottak a gyerekek, de a négyesen nem zavart.
Az úszómester is hagyta őket, még mindig jobb, ha itt csinálják, mint a termálban!

  mati 2021.09.25.  16:42:46  
Vizesgála kipipálva. Vizben_K-Úszóval való találkozás kipipálva. Bliccával való találkozás kipipálva.
Cyr! Jó, hogy nem hallgattál rám. Legalábbis abból a szempontból, hogy ha nem akarsz tömegben úszni, akkor majd úszhatsz a másikban. Ott nem lehetett, mert vizilabdázók voltak.
Akkora tömeg nem volt mint két éve, de voltak tolongások néha. A végefelé már érezhetően kényelmesebb volt az úszás
  Vízben_K-Úszó 2021.09.24.  19:41:01  
Mati,
kössz az infókat! Ezek után remélhetőleg mindenképp sikerülni fog összeefutni :)
  mati 2021.09.24.  19:04:00  
Vízben K-Úszó:
Akkor jó, ha legalább Te ismersz engem. Én téged nem, gondolom a lustaságom miatt.
Jó, hn9-ig az óránál leszek. Ha nem találkozunk, akkor pedig ahogy mondtam. Remélem összefutunk. Még annyi, hogy kissé hosszu a hajam. Nem nagyon, de annyira igen, hogy hátul sikerül összefogni azért, hogy az úszósapka ne csússzon le. Tehát hátul össze lesz fogva
  Cs.Pista 2021.09.24.  11:02:25  
Sziasztok. Kedves Tünde és Cyr köszönöm az üzeneteiteket - jól esett. A Proreccoról halottam, de az uszodájáról még nem. Megnéztem tényleg csodás! Madaras Norbit látásból ismerem a fiaink osztálytársak. Az elmúlt két hétben nem úsztam, a múlt hétvégén Hajóson a pincefaluban voltunk a barátainkkal ott nincs uszoda, csak max elázni lehet, dehát sportemberek vagyunk. No de majd most!... ez a hétvége lesz az alkalom arra, hogy neoprénben úszok (első alkalommal) a Balatonban (Akalinál ma 17 fokos, szóval F.ligeten szombat-vasárnapra lehet akár 18 is, az meg már sima liba), illetve ha összejön akkor a Hévizi tóban is, de ott nem persze nem neoprénben. Hajrá nektek a DunaArénában V_Kúszó és Mati, sikeres találkozás, barátkozást.
  Vízben_K-Úszó 2021.09.23.  20:15:35  
Mati,
ez így jól hangzik amit írtál, mert kb ezeken az időpontokban lennék én is medencén kívül, de mégis attól tartok ez így elég bizonytalan lenne, és azért nem szeretném ha sokat várnál rám. Magam részéről nem gond a 15 perc várakozás sem, nekem az egész napom oda van szánva.

Szerintem még indulás, 9 óra előtt több esélyünk lenne összefutni. Én úgy tervezem, hogy a bejutási procedúrától függően, de azért remélhetőleg legkésőbb 8:45 -re a medencetérbe kell majd legyek. Ha esetleg ez az opció még szóba jöhet neked, akkor ezt is megpróbálhatjuk. De természetesen nem akarom az esetleges korábbi indulásodat hátráltatni.
 
Ezért mit szólnál ahhoz, ha úgy csinálnánk, hogy reggel mikor megérkezel, az óra alatt melegítenél be, és utána indulsz, amikor csak szeretnél. Valószínű úgyis lesz sor a medence mellett.
Én pedig mikor beérek, kereslek az óra alatt, ha már nem vagy ott, akkor megkereslek a sorban, hátha ott vagy. Amíg sorra kerülsz, addig is tudnánk váltani pár szót. Ha nem sikerül indulás előtt összefutni, akkor pedig igyekszem az általad írt időpontokban az óra alatt lenni, hátha akkor majd összejön.
 
Egyébként én tudom hogy hívnak téged, és hogy hogy nézel ki, mert a tavalyi Duna-átúszásos beszámolók, és időeredmények alapján rájöttem, és utána a Balaton-átúszásos okleveleken is megnéztelek. :) Ezért valószínű a sorban is megismerlek majd :) (bár, ha úszósapka és szemüveg is lesz rajtad, akkor azért lehet hogym mégsem lesz olyan könnyű)
 
Jó lenne így neked a reggeli lehetősséggel kiegészítve az általad írtakat?


Cyr,
köszönöm szépen! Sajnos nekem a Palatinus nagyon kiesik a mozgásteremből, nem igen tudnék oda eljutni munka mellett :( 
  mati 2021.09.22.  18:50:04  
Vízben K-Úszó:
 Ismerem a DA-nát, minden héten ott úszok egyszer. 
Nekem jó az óra alatt. Kérdés, hogy mikor.
Én 9-kor kezdek neki az első 3000 méternek. Ha hamarabb odaérek akkor hamarabb. Kérdés az, hogy mennyit kell sorban állni a regisztráláskor és a fordulók között. Ha neked jó úgy, akkor 10.30-10.45 közt (remélem akkorra végzek az első furdulóval) odamegyek az órához. Ha nem vagy ott vagy addig nem végzek, akkor pedig a 11.00-kor kezdődő úszás után, 12.30-12.45 körül. Ha nem kellene mindig sorba állni, akkor kb.75 perc alatt úsznák le. Neked ez jó? Vagy legyen máshogy? Amúgy 51 éves vagyok, világoskés úszónadrág lesz rajtam, fekete ötpróbás úszósapka. 
  cyr45 2021.09.22.  15:34:07  
Vízben_K-Úszó:

Ezért szeretek a Palatinusra járni, ott ilyen soha nem fordul elő!:-)
Tegnap is voltunk a Sárkányommal, és csak délután mentünk.
Ott 40 m.-es a kültéri úszómedence, és 8 pálya van.
15 órától 4 pályát már (béreltként) lefoglalt az UVSE, a srácainak.

De a maradék négy pálya egyikén egyedül voltam!
Végig, amíg úsztam
A másik hármon is pályánként hol egy személy, hol kettő, az egyiken
egy alkalommal hárman, de azok össze is tartoztak, látható módon.

Ott általában gyorsabban cserélődnek az úszók, mert gyakori, hogy
valaki csak pár hosszt úszik, és már megy is!
Én egy bő órahosszat úsztam, de senki nem volt (akkor) ennyi ideig.
Ezért csak ajánlani tudom a Palatinust mindenkinek!:
Télen is nyitva van, nem olcsó (sajnos) de jól lehet úszni.

Jó úszást, találkozást nektek, mindenkinek aki megy szombaton!:-))
  Vízben_K-Úszó 2021.09.22.  12:14:11  
Sziasztok,
remélem mindenki jókat tud úszni!
Nálunk sajnos nagyon ,,becsöngettek”, megtelt az uszoda tanfolyamosokkal, így, mikor tudok menni munka után, 2-3 szabad pálya van a lakosság részére, és akkor is sokszor 7-8 -an úszunk egy 33 méteres pályán. Nem igen tudok a saját ritmusomban úszni, és ráadásul csak heti egyszer jutottam el az elmúlt hetekben.


 
 
Mati,
ha van kedved találkozni szombaton a Duna arénában, akkor mikor jó neked?
Szerintem a bemelegítőmedencénél lenne a legalkalmasabb, ott van egy hatalmas digitális óra a falon, esetleg az alatt valahol.
 
Ha jól láttam az Evochip végzi majd az időmérést, így remélhetőleg a regisztrált indulási időpontokra nem kell majd nagyon figyelni, meg valószínű nem is lehet az első órákban pontosan betartani, mert 9-ig minden hely betelt, ezért biztos sokan lesznek az elején. Bár volt hogy ilyenkor korábban is elindították a mezőnyt, remélem hogy most is így lesz majd.

  cyr45 2021.09.14.  14:39:48  
Tünde sajnállak, hogy ilyen kényes a bőröd a sós vízre!

De miért nem próbálod akkor védeni valami kencével, a kényes pontokon?
Akár egyszerű vazelin is segíthet, a szádra pedig szőlőzsír!
A hajlatokban leginkább szokott ilyen probléma adódni, csak hírből ismerem.

Mert én bármeddig is voltam eddig a tengerben, nekem soha nem ártott!
Sőt, volt, hogy egy konkrét seb (amit egy sziklától kaptam, búvárkodásnál)
sokkal hamarabb begyógyult a sós víztől, úgy vettem észre!

Szóval -úgy gondolom- ez egyéni lehet, ki hogyan érzi-bírja a sós vizet...
  cyr45 2021.09.14.  14:28:08  
Cs.Pista:  Egyáltalán nem sajnálom a nyaralót, teher volt már számunkra!
Mindig kellett valamit költeni rá, meg sok munka is volt vele, belefáradtam.
Az adó is magas, amit csak az üdülőtulajdonosok fizetnek, a helyiek nem!:-(

Ha összeszámolom, mit kellett rá évente költeni, abból a pénzből bárhová
elmehetünk tengerpartra 2-3 hétre, és semmivel nem kell foglalkozni.

Azt hittük korábban, hogy majd a fiunk, lányunk, unokáink fogják használni.
De aztán a lányunk külföldre költözött, ott ment férjhez, ott is élnek.
Nyaralni sem ide járnak már, hanem unokákkal együtt, érdekesebb helyekre!
A fiunknak meg egy jó nagy lakóautója van, azzal csavarog, ahová akar.

Szóval évek óta csak mi ketten jártunk le a Sárkánnyal, mi sem sokat.
Akkor meg inkább dolgozni kellett, ezt-azt javítani, festeni, kerti munka,stb!
Mire délután lemehettünk a tóra, jellemzően már jól elfáradtunk...
Szóval, ez aztán végképp nem fog hiányozni!

Tegnap kezdtük meg a szokásos őszi szériánkat a Palatinuson.
Mi oda nem is megyünk hét végén, hétköznap sokkal kevesebben vannak.
Hja, mi megtehetjük, mint nyögdíjasok!:-))

  Pecsvari Tunde 2021.09.13.  21:15:14  
Cs.Pista bocs ha nem reagaltam, akkor valoszinuleg nem lattam, sorry... Nagyon kemeny idoszak volt, egyelore megyunk elore ezerrel, de szerintem par ev mulva fog igazabol kiderulni hogy melyik ceg hogyan elte tul ezt az idoszakot es milyen feltetelekkel/kovetkezmenyekkel all ujra labra. En igyekszem az biztos ;-)
Most a hetvegen nagyon jo uszaselmenyem volt, Recco-ban voltam (Genova alatt kisebb telepules). Szombaton 4 km-t mentem a tengerben, 23-24 fokos volt a viz (nehany intenziven hidegebb csik volt azert benne), enyhen hullamzott, teljesen meduza mentes. Ennek ellenere csak en usztam igy, tavolsagot, bojaval, az osszes tobbi ember csak furdott vagy a strand korul korbe-korbe tempozott. Vasarnap lecsereltem a tenger-elmenyt az uszoda-elmenyre, ugyanis Reccoban van a vilag egyik legszebb uszodaja (ha rakerestek ugy hogy Prorecco piscina, latjatok). Ebben az uszodaban edz es jatszik a vilag egyik legnevesebb vizilabda csapata, a ProRecco, ahol Benedek Tibor volt a kapitany, es Kasas es Madaras is hosszu evekig jatszottak. Az uszodat 3 oldalon tenger veszi korul, bar nehany meterrel a tengerszint felett van, tehat amikor benne uszol, a tengert nem latod, de megis erzed a feelinget, latod a palmafakat es a szines hazakat. 5 euro a belepo es azert annyit uszol amennyit akarsz. Beletettem 6,5 km-t, annyira elveztem. Vegig egyedul voltam a savban, es ez bizonyos ponton egyedul voltam az egesz uszodaban. Nagyon szerencsesnek ereztem magam.
Most azon gondolkodom hogy - ha a munka megengedi - benevezek egy versenyre ami 2 het mulva lesz, 5 km a Garda tavon, a Peschiera del Garda erod falai kozott. Versenyekre iden mar nem neveztem (BA'n kivul), mert dragak es gond nelkul uszom en sajat magam is. Viszont ez (mint a BA') olyan palya amit egyedul magadban nem uszhatsz meg, csak ha nevezel. itt van: https://italianopenwatertour.com/peschiera-del-garda-2021/
Egyebkent arra jutottam hogy jobban szeretek tavakban uszni mint tengerben. A sos viz nagyon zavar, kimar mindenemet, nagy sebek vannak a boromon, a so befurodik a borom es az uszodressz koze es veresre marhatja a kontakpontokat.. a szam, nyelvem is ki van marva a sotol par oras uszas utan. Es bar a tengerben, sos vizben, konnyebben lebegsz, maradsz felszinen, pont azt amit nyersz igy, el is veszted mert ugyanezen okokbol (nagyobb az ellenallas) lassabban is haladsz mint a tavakban. Persze vannak halak, de azokat inkabb megnezem nyugisan, snorkelezek egyet, amikor uszok akkor en amugy is arra koncentralok hogy haladjak elore minnel gyorsabban, nem a halakat nezegetem.
  Cs.Pista 2021.09.13.  14:43:42  
Szia Cyr, kár hogy megszűnt a balatoni bázis, nem fog hiányozni-nagyon, remélem kárpótolod magad valamivel!? Nagyon jó, hogy folytatod az úszást, sztem a sárkányod csak aggódik miattad, azért is hideg neki a víz nem? (félT) :-) mert hát féltékenynek már csak nem féltékeny? :-) Én a Hajósba vettem bérletet, még jó sok alkalom hátra van belőle, nem is tudom hogyan fogom lejárni/uszni... Hét közben nehéz eljutni, csak reggel lehetséges, korán zárnak.
Vasárnap - jó idő lévén - a Paskálon volt a család. Nagyon sok jó úszó volt a medencében, sokan is voltak, akár csak az egész strandon, de azért max 2-4 fő/pálya volt átlagosan. 100 oda-vissza hosszt úsztam (33-as). Kellemesen elfáradtam. Úgy néztem ki mint aki benéz :-) Ismerőst: Hillaby, Háztető nem láttam.
  cyr45 2021.09.11.  19:58:20  
Vau:

Az, hogy nekem úszható (lenne) az én esetemben kevés!

Mert van nekem egy Sárkányom (több, mint fél évszázada) és jelen esetben
az lenne szülséges, hogy számára is úszható legyen. Gondolom, érthető?...

Szóval, marad tavaszig a Palatinus kinti 40-ese, vagy a Hajós régi 50-es,
ha nélküle megyek.  Mert oda elenged!:-))
12  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >>
Copyright © 2013 - Powered by: Sárkány Zrt.